print header

Beroepensectoren

Beroepen Ľ Fysiotherapeuten en sportberoepen Ľ Sportinstructeur/trainer/coach

Log in om dit beroep op te slaan

Sportinstructeur/trainer/coach

Sportinstructeur/trainer/coach

Een sportinstructeur geeft instructies bij sportactiviteiten. Dit kan gaan om het geven van groepslessen maar ook om individuele begeleiding. Bij groepslessen bereidt de sportinstructeur de lessen voor en enthousiasmeert tijdens een les de groep voor de sport die beoefend wordt. Hij of zij let op afwisseling, beweging van verschillende spiergroepen en of mensen zichzelf niet blesseren. Bij individuele begeleiding overlegt de sportinstructeur met de klant over het bereiken van bepaalde persoonlijke doelen. De sportinstructeur kijkt naar lengte, leeftijd en gewicht en stelt in combinatie met de doelen van de klant een schema op. In dit schema staat hoe vaak welke oefeningen gedaan moeten worden. Aan de hand van dit schema coacht de sportinstructeur zijn klant, waarbij onder andere rekening gehouden wordt met hartslag, bloeddruk en gezondheid van de klant. Een sportinstructeur geeft uitleg over apparaten en tijdens groepslessen doet hij oefeningen vaak voor. Een sportinstructeur krijgt te maken met groepen van allerlei verschillende leeftijden en achtergronden. Zo kan een sportinstructeur kinderen, ouderen maar ook bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking lesgeven. Iedere groep vraagt om een eigen soort begeleiding. Als je instructeur wilt worden kun je verschillende sport- en bewegingsstudies doen op hbo niveau.

Arbeidsmarkt

Het salaris van een sportinstructeur is geheel afhankelijk van welke sport er beoefend wordt en voor welke instantie de sportinstructeur werkt. De arbeidsmarkt is voor sportinstructeurs niet heel groot, maar omdat er veel doorstroom is (vanwege de zware lichamelijke inspanningen) zijn er wel vacatures te vinden. Hoeveel vacatures er zijn is ook afhankelijk van welke sport de sportinstructeur beoefend. Er zijn ook enkele doorgroeimogelijkheden, zoals uitbreiding van het takenpakket of het verhogen van de hoeveelheid lessen.

Waar werkt een Sportinstructeur/trainer/coach?

Een sportinstructeur kan voor verschillende instanties en accommodaties werken. Denk bijvoorbeeld aan sportscholen, fitnesscentra en buitensportondernemingen. Een sportinstructeur werkt meestal individueel, maar heeft veel contact met degenen die hij les geeft of begeleidt. Het werk van een sportinstructeur is routinematig, maar het werk kan zowel binnen als buiten plaatsvinden. Het werk van een sportinstructeur is actief, omdat de sportinstructeur vaak zelf deelneemt aan het sporten.

Hoe word je een Sportinstructeur/trainer/coach?

Om sportinstructeur te worden moet je een sport- en bewegingsstudie doen. Op hbo niveau vind je studies als Leraar Lichamelijke Opvoeding, Fysiotherapie en Sport en Bewegen. Voor de meeste opleidingen gelden geen specifieke profieleisen. Het vak biologie wordt echter wel aangeraden.

Interesses en competenties

Een sportinstructeur houdt van sporten en is geÔnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam. Een sportinstructeur kan goed organiseren en plannen. Hij of zij heeft goede sociale vaardigheden, die nodig zijn voor het begeleiden en coachen van mensen. Een sportinstructeur is energiek en gemotiveerd en de mensen enthousiast te maken. Creativiteit is ook een van de eigenschappen van de instructeur, zodat hij of zij steeds nieuwe dingen kan bedenken voor sportlessen. Uiteraard is het belangrijk dat de sportinstructeur zelf een goede fysieke conditie heeft.